2021 Global Girişimcilik Ekosistemi Raporu

Angel Effect
2 min readDec 25, 2021

Startup Genome tarafından hazırlanan 2021 Global Girişimcilik Ekosistemi raporu yayımlandı. Sizler için raporun öne çıkan konularını derledik.

Mart 2020'de girişimcilerin yolculukları her zamankinden daha karanlık görünüyordu. Tüketici talepleri çökmüş, seyahatler durmuş ve zorluklarla mücadele eden şirketler çalışan çıkarıyor ve hatta kapanıyordu. Crunchbase’e göre, küresel VC harcamaları ilk çeyrekte bir öncekine göre %17 düştü ve tur sayısı %5 azaldı. Yalnızca Çin’de turların sayısı sadece iki ayda %74 düştü.

Ancak bir süre sonra, adaptasyon hızı yüksek olan girişimcilik ekosisteminin üyeleri hızlı bir şekilde Covid-19'un getirdiği şartlara da adapte oldu ve bu durum ile girişimciler birçok ekonomi için hızlı büyümeye ve ekonomik canlılığa geri dönüş yolunu yeniden açtı.

Pandemi bir yandan da teknoloji ateşinin yakıtı oldu. Pazar araştırma şirketi Telegeography, geçen yıl internet kapasitesinin %35 arttığını bildirdi. Geniş bant tüketimini izleyen OpenVault’a göre, dördüncü çeyrekte küresel geniş bant trafiği bir önceki yıla göre %51'den fazla arttı. Birleşmiş Milletler’e göre küresel e-ticaret 26,7 trilyon dolara yükseldi ve Kore Cumhuriyeti, Birleşik Krallık ve Çin gibi ülkelerde özellikle çarpıcı artışlar yaşandı. İnternetten yiyecek ve ev eşyası satın alan kişilerin sayısı dünya çapında ortalama %30 arttı.

Goldman Sachs’a göre, işletmeler üretkenlikte %3,1'lik bir artışla uzaktan çalışmaya yöneldi. McKinsey & Company’ye göre şirketler ayrıca müşteri ve tedarik zinciri operasyonlarının dijitalleşmesini üç ila dört yıl arasında hızlandırdı.

Unicorn sayıları da bu dönemde günden güne artıyor. CB Insights’a göre, Ağustos itibariyle dünya çapında 1 milyar doların üzerinde değerlemeye sahip 800'den fazla girişim vardı. Sadece Ekim 2020 ile Haziran 2021 arasında sayıları %43 arttı. Unicornlara ABD şirketleri hakim olmasına rağmen, Crunchbase’e göre Çin, Kanada, Hindistan, Almanya, İsrail, Birleşik Krallık ve Fransa 2021'in ilk yarısında 7 ila 10 arasında unicorn çıkardı.

Girişimcilik ekosistemi için 2021, dikkate değer bir büyüme ve üretkenlik yılı ve pandemiden önce zaten devam etmekte olan başarının yayılması hızlandı.

Rankings 2021: Top 30 And Runners-Up | Startup Genome

İşte raporda yer alan diğer önemli başlıklar:

  • Globaldata’ya göre, pandemi iyileşmesine nispeten hızlı başlayan Çin’de yatırımlar istikrarlı bir şekilde yükseldi ve 2021'in ilk beş ayında 37 milyar dolardan fazlaya ulaştı. Hintli girişimler bu yılın ilk yarısında 12.1 milyar dolar topladı.
  • Ağustos ayı itibariyle, Hindistan 2021'de 24 unicorna ulaştı.
  • Crunchbase’e göre, dünya çapında finansman artarken, kadın liderliğindeki şirketlerin aldığı pay %27 düştü.
  • Pandeminin desteğiyle Alphabet, Amazon, Apple, Facebook ve Google, 8 trilyon doları aşan toplu piyasa değeri elde etti.
  • İspanya, düzenlemelerin azaltılmasından yeteneklerin korunmasına kadar değişen yaklaşık 50 önlemi kapsayan 10 yıllık bir plan açıkladı.
  • Almanya, yenilikçi teknoloji şirketlerini ölçeklendirirken desteklemek için bir hisse senedi fonu olan 12 milyar dolarlık Gelecek Fonu’nu başlattı.
  • Afrika ülkeleri, vergi indirimleri, hibeler ve finansal destek sağladı.
  • Unicorn statüsüne ulaşmış yaklaşık 2.000 şirket var. 2021'de dünya genelinde günde ikiden fazla tek boynuzlu at doğdu.
  • 35 trilyon dolarlık endüstride, genç nesil girişimlerin yaşlılar kadar değer yarattığı görülüyor — ve tüm $1B+ şirketlerin dörtte birinden fazlası bu yıl unicorn statüsüne ulaştı.

Startup Genome tarafından hazırlanan 2021 Global Girişimcilik Ekosistemi Raporununun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

--

--

Angel Effect

Angel Effect is a platform bringing the global world together by meeting entrepreneurs with value-creating investors, partners and mentors.